Warning: Creating default object from empty value in /home/goldluxr/public_html/wp-content/themes/goldlux/functions/admin-hooks.php on line 160

Topljenje

 

 

Kada se zlatni lom koristi za izradu nakita, potrebno je u procesu topljenja obaviti termičko prečišćavanje kako bi se dobila legura oslobođena oksida i štetnih primesa.
U procesu topljenja zlatnog loma često se koriste zaštitno-rafinirajući ili zaštitno-oksidno-rafinirajući topitelji, dezoksidatori ili degazatori.
Osnovne štetne komponente loma najčešće su oksidi bakra kojih uvek ima u lomu i metali, olovo pre svega, koji dolaze iz nekvalitetnih lemova ili predlegura.
U procesu topljenja, uz korišćenje smese topitelja, mogu se uspešno odstraniti oksidi prevođenjem u šljaku ili obaviti oksidacija štetnih metala i takodje ih odstraniti sa šljakom.
Odstranjivanjem štetnih komponetata iz loma, finoća zlatne legure može se povećati za deset do dvadeset promila.
U pokušaju da proces odstranjivanja štetnih komponenata iz loma olakša Gold Lux je razvio namenske topitelje.

Smeša topitelja za rafinaciju zlata kod topljenja loma

Za topljenje loma zlata koriste se najčešće šamotni ili keramički lonci, mada mogu da se koriste i grafitni (osim za belo zlato). Kod topljenja u cilju rafinacije, potrebno je uzeti veće lonce, kako bi se napunili samo do polovine visine.
U odnosu na težinu loma, dodaje se oko 20% smeše topitelja. Topitelj se umeša u masu loma i njime se prekrije lom.
Kada se masa zagreva, najpre počinje da se topi smeša topitelja. U toku procesa, javlja se penušanje pa se zagrevanje uspori.
Po rastapanju smeše topitelja i daljem zagrevanju, dolazi do topljenja metala. Crveni rastop metala meša se šamotnom ili kvarcnom šipkom da bi došlo do dobrog kontakta topitelja i metala. Rastop metala uz mešanje drži se u tom stanju 10-15 minuta.
Kada prestane reakcija metala i topitelja i rastop postane tečan, vrši se izlivanje rastopljenog metala u konusni kalup od livenog gvožđa.
Kalup sa metalom i šljakom, hladi se i potom se odvaja šljaka a legura zlata oprobava se na finoću.