Warning: Creating default object from empty value in /home/goldluxr/public_html/wp-content/themes/goldlux/functions/admin-hooks.php on line 160

Hemijska sredstva

 

 

Prilikom kupovine ili provere predmeta od plemenitih metala najšire rasprostiranja metoda kontrole je pomoću ogreba na probnoj pločici i probnih kiselina.
Na tržištu Srbije najčešće korišćene probne kiseline potiču iz Italije pri čemu je njihova cena znatno veća od realne, a budući da se radi o tipičnim sredstvima čiji je sastav relativno jednostavan, Gold Lux je razvio familiju pristupačnih probnih kiselina za sledeće metale:

U zlatarstvu i sličnim zanatima koji obrađuju metale a kod kojih je izgled finalnog proizvoda presudan prilikom ocenjivanja kvaliteta, koristi se čitav niz sredstava koja popravljaju kvalitet površine proizvoda.
Problem sa velikom većinom hemijskih sredstava za tretman površina je u tome što su štetne i opasne po zdravlje.
Zbog potreba da se površina metala prilikom tretmana nagriza, štetnost je veoma teško izbeći ali se prilikom izbora metode, treba bar uzdržavati od primene onih najotrovnijih koja sadrže cijanide.
Cijanidi su inače velika opasnost po čoveka, posebno za onoga ko ne poznaje potpuno hemizam delovanja, opasnosti i načine zaštite od trovanja.
Osnovni savet za rad sa cijanidima je: ne raditi sa cijanidima, pošto skoro svuda gde se primenjuju, mogu da se zamene neotrovnim sredstvima. Zahvaljujući razvoju tehnologije, za sada samo u procesima pozlaćivanja, odnosno posrebrivanja, cijanidi imaju prednost nad necijanidnim metodama.
U vezi sa cijanidima treba znati da se prilikom većine reakcija stvara cijano-vodonik (HCN). Na primer, kod stajanja na vazduhu, rastvor cijanida se raspada na:
KCN + CO2 + H2O = HCN + KHCO3 i KCN H2O = KOH + HCN
Cijano-vodonik je jedna od najotrovnijh supstanici koje čovek poznaje, a smrtonosna doza je oko 0,05 grama.

U pokušaju da doprinese smanjenju upotrebe cijanida Gold Lux je osvojio čitavu paletu sredstava koja služe prilikom tretmana predmeta od plemenitih metala a pri tome ne uključuju cijanide.

Mehaničko poliranje zasniva se na trenju predmeta (nakita) i abraziva. Abrazivi mogu biti visoko abrazivni, namenjeni za brušenje i poliranje ili nisko abrazivni za fino poliranje ili glancanje. Visoko abrazivni su uvek u obliku veoma finih prahova a nisko abrazivni su češće u krupnijim komadima različitog oblika.
Da bi se obavilo poliranje trenjem konstruisan je veoma veliki broj uređaja. Najčešće se primenjuju:

  • polir mašine sa rotirajućim diskovima,
  • mašine za poliranje sa rotirajućim bubnjevima i kuglicama,
  • vibracione polir mašine,
  • mašine za peskarenje,
  • centrifugalne polir mašine,
  • magnetske rotacione mašine – magnetik,

Mašine za poliranje rade na suvo ili sa rastvorima. Mokro poliranje ima neke prednosti, pošto se u toku rada vrši stalno ispiranje predmeta i abraziva. Na taj način trenje između predmeta i abraziva je bolje pa samim tim i efekti.
Odomaćen izraz za dopunska tečna sredstva za poliranje je šampon.
U proizvodnom programu koji je osvojio Gold Lux nalaze sledeći šamponi:

Rodiniranje je proces galvanskog nanošenja rodijuma (Rh), u cilju zaštite površine srebra od patiniranja kao i povećanja tvrdoće površine predmeta. Pored zaštite površine, rodiniranjem se postiže i kvalitetna boja i sjaj srebrnog nakita.
Pored zaštite srebra, rodiniranje se primenjuje i za tretman nakita od belog zlata. Posebno se dobri efekti postižu rodiniranjem nakita od belog zlata u koji je ugrađeno drago ili poludrago kamenje. Bazirajući se na već postojećim uređajima kao i na sopstvenim istraživanjima Gold Lux je razvio sopstvenu opremu za rodiniranje.

Prilikom proizvodnje predmeta od neplemenitih metala zahtevi vezani za kvalitet i stanje površine često su oprečni.
U nekim slučajevima patina na predmetima je nužna, dok je u drugim potrebno da predmet bude čist i sjajan.
Da bi se sprečilo patiniranje ili uklonile nastale patine, primenjuje se čitav niz mera posebno u fazi završne obrade.

U proizvodom programu Gold Lux se nalaze sledeća sredstva za tretman neplemenitih metala: