Warning: Creating default object from empty value in /home/goldluxr/public_html/wp-content/themes/goldlux/functions/admin-hooks.php on line 160

Zlato

 

 

Probne kiseline za zlato se zasnivaju na rastvaranju neplemenitih metala koji se nalaze u leguri zlata a nerastvaraju zlato. Znači, probna kiselina će rastvoriti čestice legirnih metala a ne može da rastvori čestice zlata.

Proces ispitivanja

Na kamenu se prvo napravi ogreb-crta predmetom koji se ispituje dug oko 25 mm a širok oko 3 mm. Pored tog ogreba napravi se i druga crta probnom iglom na kojoj se nalaze komadi zlata poznate finoće. Ova crta je približno iste širine i dužine.
Preko takvih crta se nanese tanak sloj probne kiseline za pretpostavljenu finoću zlata.
Ako ispitivani predmet nije od zlata crta na pločici će se rastvoriti – nestaće za nekoliko sekundi.
Kada je legura zlata niže finoće od očekivane, za koju je primenjena kiselina, crta će promeniti delimično boju u braon i nešto će se razrediti.
Ako su promene na crti od predmeta i probne igle iste, to znači da su iste finoće.
Na zlatnim crtama na kamenu, probne kiseline najpre napadaju čestice legiranih metala a čestice zlata tek posle toga. Zato se posle rastvaranja neplemenitih metala, kiselina upija papirom da bi prekinula delovanje. Isto se radi i sa kiselinom kod tragova probne igle. Tada se najbolje uočava kako je probna kiselina delovala na ove probe.
Nepoznati zlatni predmet se uvek prvo proba kiselinom za 14 karata.
Ukoliko je probni kamen dobar, nema oštećenja predmeta koji se ispituje.

Kod belog zlata, kada se nanese probna kiselina prvo se pojavi zelena pena kada se ukloni, javlja se crvenkasto braon boja zbog sadržaja nikla u leguri.

Ispitivanje na kamenu zahteva iskustvo za tačno određivanje finoće. U praksi se tačnost određuje sa greškom od 1-2%.
Poželjno je da se ispitivanje obavlja na sobnoj temperaturi uz dobro osvetljenje.

Tačnost ispitivanja probnim kiselinama kod zlatnih predmeta visoke finoće i belog zlata je manje pouzdana u odnosu na uobičajene finoće koje se primenjuje za nakit.

Gold Lux proizvodi probne kiseline za zlato od:
8kt (333), 10kt (416), 12kt (500), 14kt (585), 18kt (750), 22kt (920) .

Kvalitetom probne kiseline naše proizvodnje ne zaostaju za onim priznatih svetskih proizvođača, uz cenu koja je znatno, znatno niža.

Uslovi za ispitivanje:

  • probne kiseline treba da budu kvalitetne i ne starije od 6 meseci pošto se u tom vremenu kiseline postepeno razlažu i gube efikasnost a samom tim i tačnost određivanja,
  • dobra probna pločica mora da bude crna da bi se uočile čestice ogreba, treba da ima finu hrapavost da bi se kod trljanja metalom po njoj stvarao fini ogreb, fine čestice legure koje se mogu brzo rastvoriti i dobro uočiti,
  • najbolji rezultati postižu se korišćenjem probnih igala ili primercima legura zlata potpuno pouzdane finoće,
  • iskustvo majstora koji vrši određivanje je veoma važno kao i dobar vid,
  • potrebno vreme za određivanje finoće je 10-20 sekundi, od trenutka nanošenja kiseline preko ogreba do uočavanja rezultata, radi sigurnosti može se sačekati delovanje kiseline i duže a nikako ne treba suditi o rezultatima jako brzo,
  • da rezultati budu pouzdani potrebno je da ogreb bude širine bar 3 mm a dužine desetak milimetara.

Ako se poštuju navedeni uslovi, može se očekivati da se dobiju pouzdani rezultati sa mogućom greškom od 10-20 promila što je prihvatljivo za ovu vrstu analize.

Orijentaciono ispitivanje finoće

Kada je potrebno brzo, orijentaciono, ispitivanje finoće zlata bez probnog kamena i probne igle radi se na sledeći način.
Probna kiselina za 14 karata kapne se na očišćenu površinu predmeta,

  • Ako je predmet bez zlata, od neke legure bakra, javiće se zelena pena.
  • Ako je u pitanju šesto-karatno zlato i na njega se stavi 14-to karatna kiselina, dobiće se zelena pena koja kada se očisti , ostaje braon fleka.
  • Ako je predmet veće finoće, onda se pojavljuje slaba braon boja ili nema nikakve fleke. Ako se na takav predmet stavi kiselina za 18 karata onda će se na površini videti samo slaba braon fleka.