Warning: Creating default object from empty value in /home/goldluxr/public_html/wp-content/themes/goldlux/functions/admin-hooks.php on line 160

Probni kamen i igle za ispitivanje

 

 

Gold-Testing-StoneProbni kamen
Za ispitivanje zlata, srebra i platine neophodno je imati probni kamen. Prema vrsti kamena koji je najpre korišćen, često se te pločice zovu LIDIJSKI kamen. U stvari mogu se koristiti pločice od crnog silikatnog kamena koji treba da bude više tvrd nego mekan i da bude obrađen tako da ima glatku ali ne poliranu površinu. Naravno, probne kiseline ne smeju da rastvaraju kamen.
Probni kamen posle ispitivanja može da se očisti od tragova prethodne crte pomoću mekog kamena ili prašine od drvenog uglja laganim trljanjem. Posle toga kako bi kamen bio čist i lepe crne boje, protrlja se dlanom koji je prethodno malo namazan bademovim ili biljni uljem. Nije preporučljivo da se kamen čisti carskom vodom.

 

SONY DSCProbne igle za ispitivanje
Probne igle u najkraćem su reperi od materijala proverene finoće, a najčešće su urađene u obliku zvezde tako da na svakom kraku postoji jedna finoća. Na vrhovima krakova su zalemljeni komadi zlata precizno utvrđene finoće i to oko 5 mm široki i oko 2mm debeli. Na njima je označena finoća. Potrebno je da za zlato od 14 karata postaje crvene, narandžaste, crvenkasto-žute, svetlo žute, zelenkasto žute kao i zelene zlatne legure. Za belo zlato je neophodna igla od legure belog zlata.